Als reactie op de moord op Beatle-legende John Lennon schilderde een Praagse student een portret en een songtekst van de muzikant op een muur in het oude gedeelte van Praag. Tegenwoordig staat de muur, die te vinden is aan het Velkopřevorské plein, bekend als de John Lennon Wall. Het is een zeer gave plek om te bezoeken in Praag, maar het verhaal achter de muur is ook zeker de moeite waard – ook als je alleen komt om een selfie te maken. Waarom is John Lennon, die overigens nooit in Praag is geweest, zo belangrijk voor de inwoners van Praag?
Voor de moord op John Lennon stond de muur al bekend als de ‘crying wall’. Mensen gebruikten de muur vaak om te klagen over het communistische regime dat heerste in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Teksten die ’s nachts op de muur werden gekalkt werden vaak de dag daarna alweer verwijderd door de autoriteiten. Toen John Lennon in december 1980 vermoord werd, veranderde de muur in een symbool voor vrede en vrijheid.
Lennon was immens populair onder de jongeren in Praag. Zijn westerse popmuziek was verboden in het communistische Tsjecho-Slowakije. Muzikanten konden zelfs bestraft worden wanneer zij westerse muziek speelden in de straten en kroegen van Praag. De muziek propageerde vormen van vrijheid die mensen in Tsjecho-Slowakije helemaal niet kenden en waarvan de autoriteiten ook niet wilden dat zij die leerden kennen.Toen in 1980 de eerste tekeningen en songteksten van Lennon op de muur verschenen, probeerden de autoriteiten dit tegen te houden. Het was voor de inwoners van Praag niet gemakkelijk om hun mening te uiten. Het schrijven van dit soort teksten op de muur was strafbaar, desondanks hield een mogelijke gevangenisstraf de mensen niet tegen. De Praagse autoriteiten verfden de teksten over, maar elke nacht werden er weer nieuwe tekeningen gemaakt op de muur.
De muur was niet alleen een ode aan John Lennon, maar werd ook een symbool voor vrede en vrijheid. Studenten inspireerden elkaar met songteksten, afbeeldingen en andere ideeën en dit leidde uiteindelijk tot vreedzame demonstraties van studenten in Praag tegen het communistische regime. Tijdens deze Fluwelen Revolutie (1989) werd het communistische regime zonder militair ingrijpen omver gegooid.De muur is inmiddels een grote toeristische attractie in Praag. Ook de omgeving van de muur heeft ingespeeld op het thema. De muur blijft een ode aan de vrede (en John Lennon), maar de boodschappen op de muur veranderen met de tijd mee. Het is een kleurrijk kunstwerk geworden en als je mazzel hebt staat er een muzikant muziek van The Beatles te spelen – als je hier van houdt natuurlijk 😉