Verstopt in het Sierra Nevada gebergte ligt een stadje dat qua inwoneraantal ooit de op één na grootste stad van Californië was, na San Francisco. Tegenwoordig staan er nog 172 gebouwen, maar heeft het stadje slechts 0 inwoners. In Bodie staat de tijd stil. Het stadje is waarschijnlijk de best bewaarde spookstad van de Verenigde Staten en het is het absoluut waard om de deels onverharde weg naar dit stadje te rijden. Sommige gebouwen kun je nog van binnen bekijken, sommige gebouwen alleen van buiten en enkele gebouwen moet je zeker afstand van bewaren omdat ze op instorten staan. Je kan heerlijk ronddwalen in dit stadje!
Bodie ligt ten oosten van Bridgeport en Lee Vining. De verharde weg richting het stadje gaat uiteindelijk over op een onverharde weg, waarna Bodie ineens uit het niets opdoemt. Aan de linkerkant van de weg rijdt je langs de begraafplaats van Bodie, waar nog enkele grafstenen zichtbaar zijn. In de heuvels liggen de mijnen, die al zeker honderd jaar niet meer gewerkt hebben. Het stadje oogt als een dorpje, maar je zou zeker niet zeggen dat hier geen mensen meer leven. De gebouwen zijn in redelijk goede staat, hoewel er een aantal toch wel echt op instorten staan. De tijd heeft hier stil gestaan en dat zie je, maar dat voel je ook.
In 1859 werd er door Waterman S. Bodey en E.S. Taylor goud ontdekt. Zij besluiten een kampement op te bouwen. Een jaar later komt Bodey om bij een sneeuwstorm, maar met hulp van Taylor werd er een redelijk kampement gebouwd. Al snel groeide het uit tot een klein stadje, dat uiteindelijk de naam Bodie kreeg. Vernoemd naar Bodey, alhoewel met een kleine spelfout. Een spelfout die naar alle waarschijnlijkheid is ontstaan nadat een schilder de naam verkeerd spelde. De inwoners vonden Bodie mooier dan Bodey en dus bleef het zo.
In 1878 werd er een grote hoeveelheid goud en zilver gevonden. Dit nieuws spreidde snel, waardoor de stad snel groeide. Binnen twee jaar woonden er zo’n 10.000 mensen in Bodie: alleen San Francisco had meer inwoners in Californië. Bodie had alles: een hotel, een warenhuis, een mortuarium, kerken, een bank, een gevangenis en zelfs een eigen krant. Maar een grote stad had ook een keerzijde: Bodie had 65 saloons, prostitutie en veel criminaliteit. Het is maar goed dat er een mortuarium was, want er vielen regelmatig doden in de stad.
Hoe berucht was Bodie? Een meisje dat ging verhuizen naar Bodie zei het volgende in haar gebed:
“Goodbye God, I’m going to Bodie”
Het was niet aantrekkelijk om te wonen in Bodie. Op 2400 meter was het klimaat extreem onaangenaam. Het vroor bijna elke nacht en de winters waren ijskoud. Er groeiden geen bomen in dit gebied, voor hout moest zeker 50 kilometer worden afgelegd. Hout was ook nog eens ontzettend duur. De gebouwen waren alles behalve geïsoleerd. Bovendien was hout nodig voor het aandrijven van de molens en de machines in de mijnen. In 1881 werd er een spoorlijn aangelegd, waardoor het vervoeren van hout gemakkelijker ging.
Bodie had het toppunt bereikt. De goudvoorraad raakte langzaam uitgeput. Mensen trokken weg uit Bodie. In 1882 leefden er nog maar 500 mensen in Bodie. Jim Cain, een zakenman, geloofde nog in het succes van Bodie en investeerde in nieuwe techniek. Het lukte hem om nog wat goud uit de grond krijgen, waardoor er een soort van wedergeboorte was van Bodie. Maar hout werd nog schaarser en de kosten werden ook voor Cain te hoog. Om de kosten te verlagen, werd Bodie aangesloten aan een elektrisch netwerk vanuit een centrale dat op 20 kilometer afstand lag. Bodie was één van de eerste steden die op deze manier elektriciteit kreeg. Helaas zorgde een brand ervoor dat veel gebouwen afbrandden, waardoor nog meer mensen geen hoop meer hadden voor Bodie.
In 1932 veroorzaakte een jongen dat speelde met lucifers voor nog een brand, waardoor een groot deel van Bodie afbrandde. Hierna verlieten de laatste mensen Bodie. In 1962 werd Bodie een Historic State Park. De gebouwen in Bodie worden behouden in de originele staat. Dat betekent dat ze wel gestut worden als ze op instorten staan, maar ze worden niet gerenoveerd of gerestaureerd. Wat er nu nog staat is slechts 5% van wat er ooit aan gebouwen stond in Bodie.Bodie is een unieke ervaring die je niet moet overslaan als je in de buurt bent. Het stadje ligt ten oosten van Yosemite National Park. Nadat je je auto geparkeerd hebt, mag je vrij rondlopen door de stad. Kijk zeker door de ramen van de gebouwen, want binnen is ook nog veel te zien. Zo kun je bijvoorbeeld binnenkijken in de kerk en in de school. Oh, en neem niets mee uit Bodie: het schijnt dat iemand die iets meeneemt uit Bodie vervloekt raakt… 😉
Leuk verhaal Iris.
Dank je wel, Peter!
Kun je niet een hoofdrol in een film welke daar wordt opgenomen? Jij hebt fantasie genoeg. Je moeder kan dan alsnog ingevlogen worden voor een bijrolletje. Kunnen jullie de terugreis daarmee financieren.
Geniet er goed van en nog een hele fijne tijd.
Groetjes van Tiny