Waarschijnlijk staat het bezoeken van een pretpark niet bovenaan je lijstje wanneer je een citytrip naar Wenen op de planning hebt staan. Maar ik garandeer je dat je na het lezen van deze blog zeker een bezoekje gaat brengen aan Het Prater in Wenen. Een bezoek aan dit park in Leopoldstadt is namelijk een unieke ervaring.
Het gebied waar het moderne Prater staat werd voor het eerst in de 12e eeuw genoemd. De grote lap grond werd in 1162 door keizer Friedrich I aan een adellijke familie geschonken: De Prato. Pas later wordt het gebied Prater genoemd. Het gebied heeft verschillende eigenaren gehad en door de eeuwen heen is het gebied constant groter geworden. Het gebied heeft een omvang van 6 vierkante kilometer. In de 16e eeuw wordt het gehele gebied gekocht door keizer Maximilian II. Hij gebruikt het gebied als jachtgebied. Het gebied wordt afgesloten voor publiek: alleen leden van aristocratische families zijn welkom om er te jagen.Pas in de 18e eeuw wordt het gebied geopend voor de inwoners van Wenen. Dit gebeurde onder keizer Jozef II. De bevolking maakt massaal gebruik van het park. Mensen kwamen hier om te wandelen of om te picknicken. Al eeuwen is Prater dus een populaire ontmoetingsplaats voor de inwoners van Wenen. De meest gekozen wandelroute is de Hauptallee. Deze route is 4,4 kilometer lang en werd aangelegd om de jachtgebieden toegankelijker te maken vanuit Palais Augarten. Karakteristiek voor deze route zijn de kastanjebomen aan weerszijden van het wandelpad.
De populariteit van het park zorgde ervoor dat er al snel voor er verschillende gelegenheden werden geopend in het gebied. Van koffiehuizen en cafés tot uiteindelijk het pretpark dat er nu staat. In 1873 werd een Wereldtentoonstelling gehouden in het park.
Het hoogtepunt van Het Prater is het reuzenrad. Dit reuzenrad werd in 1897 gebouwd ter ere van het 50-jarig jubileum van Franz Jozef I als keizer. Het reuzenrad staat aan het begin van het pretpark en is nog steeds toegankelijk. Dit had zo maar anders kunnen zijn, want in 1916 werd een sloopvergunning aangevraagd voor het reuzenrad, maar dit ging op het laatste moment niet door, omdat het slopen van het reuzenrad teveel geld ging kosten. Het reuzenrad is niet meer geheel intact, omdat het in de Tweede Wereldoorlog deels is afgebrand. Vanuit het reuzenrad heb je een prachtig uitzicht over de stad Wenen.Het park was echt een plek van samenkomen: mensen uit de hogere klassen kwamen hier om te relaxen, jonge militairen ging hier stiekem op date met Weense meisjes en grote muzikanten gaven hier optredens. Zoals Johann Strauss die in de Praterstrasse woonde en daar zijn ‘An der schönen blauen Donau’ waltz schreef. Voor kinderen was er ook vermaak: op verschillende plekken werden poppenkasten gehouden, waar Hanswurst de hoofdrol in speelde. Dit is ook waar de bijnaam van het park, ‘Wurstelprater’, vandaan komt.
Je hoeft geen entree te betalen voor het park, maar als je graag een ritje wil maken in een attractie dan betaal je wel de hoofdprijs. Hoe dan ook is het een hele leuke ervaring om een rondje door Het Prater te lopen. Het is met de metro gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Wenen. Vanaf het metrostation is het enkele honderden meters wandelen tot je je begeeft op dé ontmoetingsplek van Wenen: Het Prater.